„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Tematyka modułów bezpłatnego kursu e-learningowego z zakresu kompetencji miękkich „Kreatorzy Przedsiębiorczości Wiejskiej” w ramach realizacji Operacji „Projekt edukacyjny dla KGW oraz Kreatorów Przedsiębiorczości wiejskiej (KPW)":
Moduł 1: Klastrowanie i sieciowanie
Prowadzący dr Mikołaj Niedek
Tematyka:
- ogólne zasady zawiązywania sieci powiązań międzysektorowych;
- uwarunkowania prawne (Polska i UE) sieciowania;
- korzyści społeczne i ekonomiczne sieciowania;
- przykłady dobrych praktyk w zakresie sieciowania;
- sieciowanie KGW.
Moduł 2: Komunikacja społeczna
Prowadzący dr Barbara Kiełbasa
Tematyka:
- komunikacja interpersonalna;
- komunikacja w biznesie;
- bariery w komunikacji społecznej;
- komunikacja asertywna;
- komunikacja w przestrzeni publicznej i prywatnej.
Moduł 3: Trening interpersonalny
Prowadzący dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK
Tematyka:
- rozwijanie umiejętności stosowania różnych komunikatów w relacjach z innymi /słowa, gesty, mimika twarzy, postawa ciała, ton głosu, kontakt wzrokowy;
- umiejętność wnikliwej obserwacji i poprawnego rozumienia „mowy ciała”;
- rozwijanie umiejętności prezentowania się na forum publicznym;
- autoprezentacja;
- techniki pracy grupowej.
Moduł 4: Produkcja
Prowadzący dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK
Tematyka:
- chów rodzimych ras zwierząt gospodarskich oraz zwierzyny drobnej;
- hodowla pszczół;
- przetwórstwo rodzimych ras zwierząt gospodarskich oraz zwierzyny drobnej;
- domowa produkcja miodu, zastosowanie propolisu i wosku pszczelego w medycynie naturalnej, produkcja świec;
- uprawa ziół w domu, na polu, w ogrodzie i szklarni
Moduł 5: Przetwórstwo
Prowadzący dr Gabriela Zięć
Tematyka:
- suszarnictwo i przetwórstwo ziół w celach kulinarnych, medycznych i kosmetycznych;
- florystyka;
- produkcja nalewek, soków, syropów
- uprawa roślin ozdobnych i leczniczych, kwiaty jadalne;
- hortiterapia.
Moduł 6: E-commerce
Prowadzący dr inż. Jacek Puchała
Tematyka:
- wprowadzenie do e-biznesu i e-commerce, wymogi prawne;
- rodzaje stron, dostępne platformy e-commerce;
- produkt / usługa – co sprzedajemy;
- klienci;
- reklama, marketing.