Kurs e-learningowy KPW
KSOW

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 


Tematyka modułów bezpłatnego kursu e-learningowego z zakresu kompetencji miękkich „Kreatorzy Przedsiębiorczości Wiejskiej” w ramach realizacji Operacji „Projekt edukacyjny dla KGW oraz Kreatorów Przedsiębiorczości wiejskiej (KPW)":


Moduł 1: Klastrowanie i sieciowanie

Prowadzący dr Mikołaj Niedek

Tematyka:

  • ogólne zasady zawiązywania sieci powiązań międzysektorowych;
  • uwarunkowania prawne (Polska i UE) sieciowania;
  • korzyści społeczne i ekonomiczne sieciowania;
  • przykłady dobrych praktyk w zakresie sieciowania;
  • sieciowanie KGW.

Moduł 2: Komunikacja społeczna

Prowadzący dr Barbara Kiełbasa

Tematyka:

  • komunikacja interpersonalna;
  • komunikacja w biznesie;
  • bariery w komunikacji społecznej;
  • komunikacja asertywna;
  • komunikacja w przestrzeni publicznej i prywatnej.


Moduł 3: Trening interpersonalny

Prowadzący dr hab. Wioletta Knapik, prof. URK

Tematyka:

  • rozwijanie umiejętności stosowania różnych komunikatów w relacjach z innymi /słowa, gesty, mimika twarzy, postawa ciała, ton głosu, kontakt wzrokowy;
  • umiejętność wnikliwej obserwacji i poprawnego rozumienia „mowy ciała”;
  • rozwijanie umiejętności prezentowania się na forum publicznym;
  • autoprezentacja;
  • techniki pracy grupowej.

Moduł 4: Produkcja

Prowadzący dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK

Tematyka:

  • chów rodzimych ras zwierząt gospodarskich oraz zwierzyny drobnej;
  • hodowla pszczół;
  • przetwórstwo rodzimych ras zwierząt gospodarskich oraz zwierzyny drobnej;
  • domowa produkcja miodu, zastosowanie propolisu i wosku pszczelego w medycynie naturalnej, produkcja świec;
  • uprawa ziół w domu, na polu, w ogrodzie i szklarni


Moduł 5: Przetwórstwo

Prowadzący dr Gabriela Zięć

Tematyka:

  • suszarnictwo i przetwórstwo ziół w celach kulinarnych, medycznych i kosmetycznych;
  • florystyka;
  • produkcja nalewek, soków, syropów
  • uprawa roślin ozdobnych i leczniczych, kwiaty jadalne;
  • hortiterapia.

Moduł 6: E-commerce

Prowadzący dr inż. Jacek Puchała

Tematyka:

  • wprowadzenie do e-biznesu i e-commerce, wymogi prawne;
  • rodzaje stron, dostępne platformy e-commerce;
  • produkt / usługa – co sprzedajemy;
  • klienci;
  • reklama, marketing.